Изграждане на планетариум на територията на пристанище Бургас, терминал изток

Сградата на планетариума, разположена в района на Морска гара, представлява архитектурен бижу с модерен дизайн, който съчетава функционалност и иновативни технологии. Ето подробности за конструкцията и особеностите на обекта:

Архитектурно-Конструктивни Характеристики

Сферична Конструкция: Сградата има впечатляващ външен диаметър от 12 метра, формиран от сферично тяло с ограждащ пръстен.

Обвивка: Изработена от неръждаема ламарина марка 316 L, обработена до огледална повърхност, с обща площ от 400 м², монтирана върху опорна конструкция от неръждаема стомана.

Основа и Достъп: Стоманобетонна основа, съчетана с функционален достъп до сградата чрез стъпала и рампа, обикаляща сферата.

Периферен пръстен: Ограждащият пръстен преминава в козирка над главния вход, изграден от неръждаема конструкция и облицован с алуминиеви панели с ядро от пчелна алуминиева пита. Осветени по своята периферия от неонов лъч.

Интериор и Функционалност

Зрителна Зала: С капацитет от 50 места, оборудвана с прожекционен купол, както и модерна аудио и визуална система, окачен таван, който интегрира климатичната инсталация и осветлението, като същевременно гарантира акустичен комфорт.

Акустика: Всички повърхности в ядрото на планетариума са оптимизирани за отлична акустика, с шумопоглъщащи и шумонасочващи свойства.

Технически Спецификации

ОВК: Системата за отопление, вентилация и климатизация е реализирана чрез индивидуални термопомпени климатични сплит системи на директно изпарение.

Електроинсталации:

Осветление: Ефектно осветление в интериора и екстериора на сферичния обем.

Системи: Включва всички необходими електроинсталации, включително слаботокови системи и системи за сигурност, като ПИС и СКС, както и съоръжения за видеонаблюдение, озвучаване и оповестяване.

Околна Среда

Озеленяване: Обектът е заобиколен от зелени площи, които допринасят за естетичния вид и уютна атмосфера.